O čemer lahko sanjaš, lahko tudi uresničiš. (Walt Disney)

K tej misli bi iz svojih izkušenj dodala, da moramo verjeti v svoje sanje, predvsem tiste iz otroštva, saj se te lahko nekoč tudi uresničijo.

Sama sem kot deklica imela velike sanje in jasen cilj, ki sem mu sledila – postati učiteljica. To mi je tudi uspelo. Uresničene sanje, ki so del mojega desetletnega vsakdana, me vsak dan bogatijo.

Na šoli se dnevno srečujemo z izzivi, kako učencem zagotoviti spodbudno učno okolje in zanimive dejavnosti ter kako jim omogočiti, da glede na svoje sposobnosti dosegajo najboljše rezultate. Vsako šolsko leto se trudimo učencem zagotoviti dejavnosti, ki jih bodo motivirale, jim zagotovile napredek, razvoj njihovih interesov in močnih področij.

Ravno tako pomembno je tudi dejstvo, da skladno z možnostmi prisluhnimo njihovim željam in sanjam in ustvarimo možnosti za njihovo realizacijo. Predvsem pa je važno, da otrokom pustimo sanjati.

Izjemna misel, da lahko enemu naših osnovnošolcev z običajno nešteto neuresničenimi idejami le te s pomočjo projekta MyMachine pretvorimo  v resničnost, nas je spodbudila k sodelovanju v tem projektu.

Namen slednjega oz. te iniciative je spodbujanje ustvarjalnosti v izobraževanju in sicer tako, da se preko povezovanja vseh stopenj izobraževanja (od osnovne šole do fakultete) in industrije omogoči uresničitev idej otrok – izdelava njihovih sanjskih strojev.

Tako je nekaj učencev pod mentorstvom Nives Marković pri uri likovne vzgoje ter v času podaljšanega bivanja z učiteljico Orjano Jakomin Velikanje pustilo sanjam prosto pot. Narisali so svoj sanjski stroj. Pri tem so dobili le navodilo, da naj bo sanjski stroj pomemben za njih in da si ga morajo močno želeti. Tako so bile sanje njihova gonilna sila pri raziskovanju bogastva domišljije.

Končni izdelki so izražali zanimive sanje; od robotov, ki napišejo domače naloge do takih, ki nosijo šolsko torbo, do čelade, ki te zjutraj prebudi, ipd.

Njihove zamisli smo tudi razstavili, udeleženci razstave pa smo imeli nalogo glasovati za najboljšo risbo oz. stroj, kar ni bilo lahko.

Največ glasov je prejela risba šestošolke Neje Mužina, ki si želi stroj za snežne kepe. To bi bil stroj, ki na željo osebe izdela snežno kepo različnih velikosti; od S, M, L in XL.

Njene sanje ne bodo ostale le na papirju. Za izdelavo prototipa bodo poskrbeli dijaki Srednje tehniške šole Koper. Njihov ravnatelj Iztok Drožina , se je ravno tako kot naša šola, brez pomislekov odzval povabilu k temu projektu.

Tako je tudi omenjena šola postala del cikla velikega projekta MyMaschine oz. »uresničimo tvoje sanje«. Sanje naše mlade izumiteljice bodo v naslednjem šolskem letu postale resničnost.

S skupnim načrtovanjem, sprejemanjem odločitev, z enotno vizijo in ustvarjalnostjo nam je uspelo izpeljati tudi ta projekt.

Naj še kdo reče ali pomisli, da so sanje neuresničljive. Na naši šoli in med nami je veliko ljudi, ki so dosegli svoje sanje.

Vsem, ki pa še čakate na uresničitev le teh, svetujem, da jih še naprej gojite in ste pri tem vztrajni. Vsak dan bodite zvesti sebi in sledite svojemu notranjemu koprnenju.

Naj zaključim z mislijo, s katero se popolnoma strinjam: Držite se svojih sanj. In naredite vse kar je treba, da jih spremenite v resničnost. (B. Sallee)

Sabina Vuga, prof.
Pom.ravnateljice

Avtorica izbrane ideje Neja Mužina, 6. b
Avtorica izbrane ideje Neja Mužina, 6. b