MyMachine Slovenija in MyMachine Belgija sta v letošnjem šolskem letu začeli prav poseben eksperiment. V letošnjem ciklu se bo odvilo zanimivo mednarodno sodelovanje: združili smo namreč dve osnovnošolski učilnici, ustvarili pisano interdisciplinarno mednarodno skupino študentov in predvideli sodelovanje dveh srednjih šol v Belgiji in v Sloveniji. Vse to z namenom, da ustvarimo čisto pravi delujoči sanjski stroj, ki bo prvi primer mednarodnega sodelovanja pod okriljem MyMachine Global.

V mednarodni ekipi, imenovani BelSlo, sta se najprej povezali Osnovna šola Frana Erjavca iz Nove Gorice in osnovna šola De Sprong Kortrijk iz Flandrije, kjer so učenci narisali inovativne ideje svojih sanjskih strojev. Ustvarjalno delavnico so na osnovnih šolah na obeh straneh Alp pripravili študenti, ki bodo v naslednjem koraku izdelali načrte za izvedbo sanjskega stroja. V Belgiji sodelujejo študenti industrijskega oblikovanja Univerze Howest, v Sloveniji pa ekipo sestavljajo študenti Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici in študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Vse se začne z ustvarjalnostjo!

V obeh osnovnošolskih učilnicah se je proces začel z zabavnim dnem, ko so učilnico obiskali študenti in učence spodbujali k izumljanju sanjskih strojev.

Tukaj si lahko ogledate, kaj se je odvijalo v Sloveniji, …

… tako pa je bilo v Belgiji:

Naslednji koraki

Učenci so ustvarili številne risbe, izmed katerih smo v obeh učilnicah izbrali tri, za katere so glasovali učenci sami. Izmed najbolj priljubljenih v Sloveniji in v Belgiji smo tako dobili izbor šestih idej, izmed katerih smo nato z novim glasovanjem izbrali eno, ki bo uresničena.

Utrinki iz delavnice risanja sanjskih strojev v Sloveniji:

Utrinki iz delavnice risanja sanjskih strojev v Belgiji:

Izbira je znana!

Učence v Belgiji in v Sloveniji je najbolj prepričala ideja, ki so jo narisali v Kortrijku, in sicer je to »Zombie machine«.

Ta stroj izdeluje čisto prave zombije, ki čuvajo hišo, če jih lepo prosimo, pa nam pomagajo tudi pri drugih stvareh.

Kako izdelati stroj, ki izdeluje zombije?

Nič lažjega! Izziva so se že lotili študenti, ki v sodelovanju pripravljajo načrte za izdelavo in širok nabor njihovih znanj bo gotovo privedel do načrta, ki bo zajemal želje vseh otrok, ki že sanjajo in nadgrajujejo idejo prototipa. V zadnjem koraku bodo seveda izziv prevzeli dijaki ter otroške ideje in študentske rešitve uresničili v čisto pravem delujočem prototipu.

Da bo načrt natančen in inovativen, si študenti poleg sodelovanja preko spleta želijo tudi nekaj dni, da se tej nalogi popolnoma posvetijo. Zato bodo 9. novembra trije študenti industrijskega oblikovanja skupaj s profesorjem iz Belgije obiskali svoje slovenske kolege in se ves teden posvetili načrtovanju stroja, ki izdeluje zombije.

Njihovo delo vam bomo predstavljali na tej strani in na naši Facebook strani, veselimo se tudi, da bomo utrinke dogajanja prihodnjega tedna objavili na Videolectures.NET.