Sanjski stroj, ki bo uresničen v prvem mednarodnem ciklu MyMachine, je že prešel v fazo načrtovanja. Študenti Visoke šole za umetnost v Novi Gorici, študenti Fakulete za strojništvo Univerze v Ljubljani in študenti industrijskega oblikovanja Univerze HOWEST iz Belgije, so ta teden posvetili intenzivnemu delu na razvoju načrtov, na katerih bo temeljila izdelava sanjskega stroja, ki so ga skupaj izbrali učenci iz OŠ Frana Erjavca v Novi Gorici in učenci osnovne šole De Sprong Kortrijk.

Gre za sanjski stroj, ki mu rečemo »Zombie Machine«, ki otroke varuje pred zombiji in drugimi strašljivimi bitji, hkrati pa jim dela družbo in jim pomaga zaspati. 14 študentov in mentorjev iz 3. Univerz in 7 držav so se v torek 10. 11. 2015 zbrali v Novi Gorici, kjer so začeli z načrtovanjem sanjskega stroja, ki bo izdelan na podlagi tehnologij 3-D tiska, programskih platform, hologramskih animacij, LED svetil, kiparstva in številnih drugih.

Na tridnevni delavnici v Novi Gorici je bilo razvitih več kot 12 konceptov za izdelavo sanjskega stroja in študenti so se na podlagi kritičnega vrednotenja zedinili v enem od njih, ki izpolnjuje večino želja učencev in hkrati upošteva tehnične omejitve dijakov, ki ga bodo izdelali.

Delavnice so v Novi Gorici študenti zaključili s predstavitvijo načrta in makete, ki že odlično nakazuje na končni videz prototipa in predstavlja ambiciozne tehnične rešitve. Publika študentov in profesorjev Visoke šole za umetnost ter koordinatorjev MyMachine Belgija in MyMachine Slovenija, ki so se pridružili preko telekonference, je poleg navdušenja nad idejo izpostavila še nekaj vprašanj, ki jih bodo študenti in dijaki upoštevali pri nadaljnjih fazah cikla.

Čeprav nekaj stvari še vedno ostaja skrivnost, pa je gotovo, da je v izdelavi poseben sanjski stroj, ki je sposoben ugoditi veliko otroškim željam. Ponujal bo zaščito, pomoč in tudi zabavo. Več informacij o njem, med drugim tudi njegovo dokončno ime, končni videz in funkcije, pa zaenkrat ostajajo skrivnost. Razkrite bodo sredi decembra, ko bodo načrti dokončani in predstavljeni skupaj s prvo maketo stroja.

Razkrijemo pa lahko, da bo stroj izjemno zanimivega videza in bo imel številne zabavne atribute. Manjkal mu ne bo niti nabor pravljic za lahko noč in uspavank.

Študenti delavnico zaključujejo danes med obiskom Strojne fakultete v Ljubljani, kjer bodo dorekli še nekaj tehničnih rešitev. Če vas zanimajo njihovi napredki, se vrnite na našo spletno stran ali nas obiščite na našem Facebook profilu.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tudi na spletni strani MyMachine Belgija.

Fotografije je posnela in pripravila Nataša Alavanja